כלי התססה

לכלים שאנחנו עובדים איתם יש חשיבות מכרעת ביכולת שלנו להכין דברים בקלות, בפשטות ולקבל תוצאות טובות. הבנת התהליכים של ההתססה והניסיון עזרו לנו להבין מה הופך כלי התססה לכלי טוב, ומדובר בשלושה דברים עיקריים:

הראשון והחשוב מכולם – היכולת של הכלי לייצר סביבה עם מינימום חמצן. אם הכלי שלנו אינו יכול לייצר סביבה כזו, אז נצטרך לפצות על כך ע”י עליה באחוז המלח.

השני (עבור התססת ירקות) – קיבוע הירקות מתחת לפני הנוזל.

השלישי – נוחות עבודה. ככל שיש פחות התעסקות, כך הסיכויים להתמיד בהתססה עולה.

במשך השנים שעברו מאז התחלנו לעסוק בתחום, ניסינו כלי התססה שונים מגוונים. החל מצנצנות דבש ממוחזרות, קדרות חרס ייעודיות, צנצנות וואקום (פידו), צנצנות מייסון עם מכסים ייעודים שמצאנו באמזון ועוד. בחיפוש אחר כלים מתאימים עבורינו ועבור התלמידים שלנו, בדקנו עשרות כלים, ובחנו שיטות שונות להשתמש בהם.

לבסוף הבנו שכדי לקבל כלים כמו שאנחנו רוצים, אנחנו צריכים לפתח אותם בעצמינו. הדור הראשון של הכלים היה בשימוש במהלך 2024 ועד אוקטובר 2025. הדור השני והמשודרג נחת כאן בסוף באוקטובר לאחר שנה של פיתוח.

כלי ההתססה החדשים של האקדמיה

כלי ההתססה החדשניים שלנו (דור 2), תוכנו במיוחד כדי להפוך את תהליך ההתססה היבשה של כרוב, לקבלת  Sauerkraut  באיכות הפרוביוטית הגבוהה ביותר, בזכות מכבש “בילד-אין” העוזר בדחיסת הכרוב והשארתו תחת לחץ, ומתחת לנוזלים,  במהלך כל תהליך ההתססה. הכלים כוללים אטמי סיליקון איכותיים המאפשרים אטימה המאפשרת תנאים אידאלים להתססה לקטית טהורה.

כלים אלה מתאים גם להתססה של ירקות בתמיסת מי מלח, ממרחים מותססים ומשקאות אלכוהולים כגון תמד (יין דבש), סיידר תפוחים וכדומה.

הכנו וידאו שמסביר על הכלי וכיצד משתמשים בו. צפיה מהנה!

השוואה בין כלי התססה שונים

במהלך השנים עבדנו עם סוגים רבים של כלי התססה.
בטבלה הבאה תוכלו לראות את ההבדלים העיקריים בין כלים נפוצים המשמשים להתססת ירקות

צנצנת פידו קדרת חרס כלי התססה של האקדמיה
ניתן לראות את הירקות כדי לזהות תקלות בזמן כן לא, ולכן אין דרך לדעת האם ישנה בעיה כן
יצירת סביבה אנאירובית (חשוב למרבית ההתססות) אפשרי, תלוי ביצרן ובאופן השימוש על פניו כן - בפועל, ישנם מצבים שהסביבה הופכת לאירובית וההתססה יכולה להיפגע. כן ובנוסף הנשם נותן אינדיקציה לכך שהסביבה האנאירובית נשמרת לאורך התהליך
תחזוקה בהתחלה יום-יומית מינימלית
שחרור גזים אין מנגנון שחרור גזים. ניתן לשחרר ידנית ע"י פתיחת המכסה עצמי, דרך מנגנון תעלת המים עצמי, דרך מנגנון הנשם (airlock)
משקולות ללא כלולות כלולות
קיבוע המשקולות למניעת התנפחות אין משקולות אפשרי בעזרת עזרים חיצוניים כן
חלקי חילוף ניתן להחליף גומיות איטום. בנוסף, הכלי עצמו אינו יקר. לא ידוע לנו על אפשרות לחלקי חילוף או לתיקון. חלקי הפלסטיק, הסיליקון והנירוסטה עמידים מאוד. אם נאבדו, ניתן לרכוש חלקי חילוף. במקרה של שבר בצנצנת, ניתן להחליף אותה בעלות נמוכה אצלינו ואף במספר חנויות ברחבי הארץ.
עלות נמוכה בינונית עד גבוהה בינונית
נפחים מחצי ליטר ועד 5 ליטר מ-3 ועד 10 ליטר 2, 3 ו-4 ליטר
פתח הזנה צר (80-85 מ"מ) משתנה לפי גודל הקדרה רחב (95 מ"מ)
מאבד נוזלים ועל כן מחייב שיש או הנחה על צלחת? כן. נפח ההתססה גדל ונוזלי ההתססה יכולים לצאת דרך הגומיה כן. מי התעלה יכולים להישאב לתוך הקדרה, וגם יכולים לגלוש החוצה לא. נפח ההתססה עולה מעט בימים הראשונים
יעוד הכלי אחסון מזון יבש התססה לקטית התססה לקטית, אצטית ואלכוהולית

להזמנות

כלי התססה מזכוכית הכולל מתקן קיבוע ונשם בנפח 2 ליטר

260

כלי התססה מזכוכית הכולל מתקן קיבוע ונשם בנפח 3 ליטר

280

כלי התססה מזכוכית הכולל מתקן קיבוע ונשם בנפח 4 ליטר

310

מבצע

ברכישת 2 כלי התססה, תקבלו הנחה של 7%
ברכישה של 3 ומעלה ההנחה תגדל ל-10%  
ההנחות יופיעו אוטומטית בדף הקופה
תתחדשו!

תוספות

צנצנת 2 ליטר כתוספת לערכת ההתססה בנפח 2 ליטר

45

צנצנת 3 ליטר כתוספת לערכת ההתססה בנפח 3 או נפח 4 ליטר

55

חבילות וכלי אחסון

רוצים להעמיק בהבנה של הכנת ירקות מותססים כדי להפיק את המיטב מכלי ההתססה? 
יצרנו עבורכם שתי חבילות, הראשונה עם הקורס הדיגיטלי שלנו, והשניה – השתתפות בסדנה פרונטלית. נכון להיום החבילות כוללות את הכלים הישנים.
בנוסף, אם חשקה נפשכם בצנצנות איכותיות עם מכסה אטום לאחסון הירקות המותססים לאחר סיום התהליך בכלי ההתססה הגדול – מוזמנים לנסות את צנצנות המייסון לאחסון בגדלים של 700 ו-1000 מ”ל.

צנצנת מייסון 700 מ”ל לאחסון מזונות מותססים

24