היסטוריה ורקע
קוואס (Kvass) הוא משקה מותסס מסורתי שמקורו במזרח אירופה וברוסיה. המילה “קוואס” מגיעה מהשפה הסלאבית העתיקה ומשמעותה “משקה חמוץ”. במשך מאות שנים שימש הקוואס כתחליף בטוח ובריא למי שתייה, בתקופות שבהן המים לא היו נקיים. בדרך כלל הוא יוצר מלחם שיפון שעבר התססה, אך במרוצת הזמן נוצרו גרסאות מגוונות – כולל זו העשויה מסלק.
קוואס סלק מוכר בעיקר ברוסיה, אוקראינה, פולין וליטא. הוא נחשב למשקה מרווה ולתרופה עממית. הסלק עצמו הוא ירק עשיר בנוגדי חמצון, ברזל, ויטמינים מקבוצת B ונוטריינטים נוספים, והרבה מהויטמינים והמינרלים שבסלק עוברים למשקה בתהליך ההכנה.
טוענים שהקוואס תורם לניקוי הגוף מרעלים, חיזוק מערכת החיסון ושיפור העיכול. ברפואה העממית הוא נחשב כמסייע לאיזון לחץ דם ולתמיכה בכבד.
יתרונות תזונתיים
-
מכיל חיידקים פרוביוטיים ידידותיים.
-
עשיר בבטאלאינים (פיגמנטים נוגדי חמצון ייחודיים לסלק).
-
עשיר באשלגן, מגנזיום וברזל.
-
מסייע לעיכול ולתחושת חיוניות.
מתכון לקוואס סלק
קוואס סלק נוצר מהתססה לקטית של סלק עם מים. ההבדל העיקרי הוא בכמות המים, ובכך שאנחנו מעוניינים בנוזל ולא בירקות עצמן. ההתססה מתקיימת בנוכחות מלח, וכדי שהמשקה לא יהיה מלוח מדי, נרצה להשתמש בכמות מתונה של מלח. לשם כך יש חשיבות להשתמש בכלי היכול לייצר סביבה אנאירובית ובכך לאפשר כמויות מלח מתונות.
- מצרכים וציוד:
-
סלקים חתוכים לקוביות. רצוי להשתמש בסלק אורגני ואז לחתוך עם הקליפה כדי לקבל ערכים תזונתיים מקסימליים.
-
מלח גס או מלח הימלאיה גס
-
מים. אפשר מי ברז, אך עדיף לתת להם להיות בצנצנת כשעתיים כדי להכלור יתאדה
אופן ההכנה:
1. מניחים את צנצנת ההתססה הריקה על המשקל ומאפסים אותו.
2. מכניסים את קוביות הסלק לצנצנת התססה עד לחצי הגובה, וממלאים מים אך משאירים רווח של 3-4 ס”מ להתפשטות.
3. אם הזזנו את הצנצנת מהמשקל – מחזירים ושוקלים. אחרת, פשוט מסתכלים על המספר שיצא – זהו המשקל נטו של הסלק והמים גם יחד.
4. נשפוך מהצנצנת מים לתוך כוס, ונשים בה מלח על פי החישוב הבא: על כל 100 גר’ נשים 1.5 גר’ מלח. נערבב טוב עד שהמלח ימס לגמרי (אפשר גם לחמם את כוס המים כדי להאיץ תהליך) ונחזיר את מי המלח בחזרה לכלי ההתססה.
6. נסגור את המכסה עם הנשם, ונוודא שקיימת אטימה טובה.
7. לאחר כשבועיים מסננים את הנוזל ומעבירים לבקבוק זכוכית סגור. אם הבקבוק מלא עד הסוף ואין כניסה של אוויר, ניתן לשמור מחוץ למקרר. מרגע הפתיחה, צריך לשמור בקירור.
טיפים:
-
אם רוצים טעם פחות חמוץ, ניתן לפתוח ולסנן גם אחרי שבוע.
-
בקיץ התסיסה מהירה יותר; בחורף לוקח מעט יותר זמן.
סיכום
קוואס סלק הוא לא רק משקה בריא אלא גם חלק מהתרבות והמסורת של עמי מזרח אירופה. החמצמצות העדינה, יחד עם הערך התזונתי הגבוה של הסלק, הופכים אותו למשקה רענן, מזין וקל להכנה בבית. הוא מדגים כיצד שיטות עתיקות של שימור מזון ותסיסה יכולות ללוות אותנו גם היום.